Öksürük sesinden hastalık tanısı koyulabilecek

Yapay Zeka ile Solunum Yolu Hastalıklarının Teşhisi Kolaylaşıyor

Hitit Üniversitesi’nde iki biyoistatistik uzmanı, bir bilgisayar mühendisi, bir göğüs hastalıkları uzmanı ve bir gastroenteroloji uzmanı, solunum yolu hastalıklarının teşhisini kolaylaştırmayı hedefleyen bir yazılım üzerinde çalışıyor.

İki yıldan fazla süren araştırmalar sonucunda 75 kişiden alınan öksürük sesleri matematiksel verilere dönüştürüldü ve derin öğrenme yöntemiyle bir yazılım geliştirildi. Bu yazılım, KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu hastalıkları, zatürre ve reflü gibi hastalıklardan kaynaklanan öksürük seslerini tanıyabiliyor.

Projeyi destekleyen TÜBİTAK, yazılımın hastalık barındırmayan kontrol öksürüklerini de tespit edebildiğini ve hastalıklara %91’den fazla bir başarı oranıyla tanı koyabildiğini belirtiyor.

– Proje TÜBİTAK Desteğiyle Yürütülüyor

Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, yaptığı açıklamada, elde ettikleri verileri yapay zekaya öğrettiklerini ve sonuçların oldukça başarılı olduğunu vurguladı. Bu projeyle hastalara daha hızlı tanı koymayı ve tedavi sürecini hızlandırmayı hedeflediklerini belirtti.

Projede mobil yazılım geliştirmenin de planlandığını söyleyen Demir, binlerce ses verisinden oluşturulacak derin öğrenme modeliyle hastaların kendi başlarına tanı koymalarına olanak tanıyacak bir uygulama üzerinde çalışacaklarını ifade etti.

– Hastalar Artık Cep Telefonlarıyla Kendilerine Teşhis Koyabilecek

Doktorlar da projeyi heyecanla karşılıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Büşra Durak, öksürüğün göğüs hastalıklarının en sık belirtisi olduğunu ve farklı öksürük türlerinin farklı hastalıklara işaret ettiğini belirtiyor. Ayrıca, reflünün kronik öksürüğün üçüncü en yaygın neden olduğunu da sözlerine ekliyor.

Gastroenteroloji uzmanı İbrahim Durak ise “Öksürük sesinden tanı koyabilmek hem hastalara daha hızlı tanı koymamızı sağlayacak hem de sağlık sistemine büyük kolaylık sağlayacak.” diyerek projenin önemini vurguluyor.

Related Posts

Kocaeli’de Dere Islahı ve Altyapı Çalışmaları Devam Ediyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki İSU, ani yağışlar sonucu oluşabilecek olumsuzlukları önlemek amacıyla Gebze ve Çayırova’da dere ıslahı ve altyapı çalışmalarına devam ediyor. Çalışmalarla birlikte yağış kaynaklı su baskınlarının önlenmesi hedefleniyor.

Yeme Bozukluğu Rahatsızlıkları Artıyor!

Yeme bozukluğu, kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığını olumsuz etkileyecek şekilde geliştirdiği bir yeme alışkanlığı olarak özetlenebilir.

Uzmanı açıkladı: Kene vakalarında en sık yapılan ölümcül yanlışlar!

Son dönemlerde artan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları ile ilgili konuşan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Salahattin Okur, “Keneyi çıkartırken sigara basmak, kolonya dökmek ve ateş tutmak gibi yanlış yöntemler var. Bunlar, kenenin taşıdığı virüsü insan vücuduna enjekte etmesine sebep oluyor” dedi.

Uzmanından yaz tatili uyarısı: Adet geciktirici ilaçlar tehlikeli mi?

Kadınların özellikle yaz döneminde tatil planlarına göre adet dönemini ertelemek istediğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Evrim Bostancı Ergen, “Adet geciktirici ilaçlar kısa süreli kullanımda kalıcı bir risk oluşturmasa da, kesinlikle bir alışkanlığa dönüşmemelidir” dedi.

Çatlamış yumurta en tehlikelisi! Rafa asla değdirmeyin, sonu kötü bitiyor

Yumurta, mutfağın vazgeçilmez besinlerinden biridir. Kahvaltıdan akşam yemeğine, tatlılardan tuzlulara kadar sayısız tarifte yerini alır. Ancak bu temel gıda, yanlış saklama yöntemleri nedeniyle sağlık risklerine yol açabilir. İşte çatlamış yumurtalar hakkında bilmeniz gereken detaylar.

Cildiniz ve saçlarınız kuru ve cansız mı? Nedeni bu hastalık olabilir!

“Sürekli yorgun ve bitkin hissediyorum”, “Sabahları yataktan kalkmakta zorlanıyorum”, “Kendimi bir türlü ısıtamıyorum, sürekli üşüyorum”, “Su içsem kilo alıyorum”… Bu ve benzeri şikayetler Hashimoto (Haşimato) hastalığının belirtileri olabilir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Ece Demirbaş, Hashimoto’nun öne çıkan 10 belirtisini sıraladı.