Sırplar bu semptomu hissettikleri anda topluca sarımsağa sarılıyor: Büyük bir hata!

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarında Kulak Enfeksiyonlarına Dikkat!

Viral enfeksiyon sezonunda üst solunum yolu enfeksiyonlarına eşlik eden kulak enfeksiyonları sıkça gündeme geliyor.

Özellikle soğuk algınlığına yakalananlarda orta kulak iltihabının kaçınılmaz hale geldiğini belirten KBB Uzmanı Dr. Galina Joković, “Viral enfeksiyonlar burundaki normal bakteri florasını bozuyor; bunun üzerine eklenen bakteriyel etkenler, karışık kulak enfeksiyonlarına yol açıyor” diyor.

Çocuklarda üçüncü bademciğin büyümesinin östaki borularını tıkayarak enfeksiyon riskini artırdığını belirten Dr. Joković, “Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonuna kısa süre sonra kulak iltihabı eşlik eder” diyor.

Enfeksiyonun burundan kulağa östaki borusu yoluyla ulaştığını vurgulayan uzman, alerjilerin, nazal septum sapmalarının ve yapısal farklılıkların da riski tetiklediğini belirtiyor.

Kulak enfeksiyonunda hissedilen şiddetli ağrının başlaması durumunda “hemen acil servise gitmek yerine” uygun bir ağrı kesici almanın ve çocuklarda ılık kompres uygulamanın daha akılcı olacağını söyleyen Dr. Joković, “Ağrı kesiciler 15 dakikada etkisini gösterir; çocuğunuzu gece uykusundan uyandırmayın ve paniğe kapılmayın. Ağrı 4–6 saat içinde tekrarlarsa ertesi gün doktora başvurun” önerisinde bulunuyor.

Muayene edilmeyen kulak enfeksiyonlarının ciddi komplikasyonlarını anlatan uzman, “Tedavi edilmeyen çocuklarda mastoidit gelişebilir ve bu da ciddi sorunlara yol açabilir. Yetişkinlerde ise orta kulak iltihabı nedeniyle oluşabileceği gibi yaz aylarında dış kulak enfeksiyonları da olabilir” diye uyarıyor.

Doğal Uygulamalar Enfeksiyonu Kötüleştirebilir

Havuzdan sonra kulakları temizlemeye çalışmanın enfeksiyonu şiddetlendirebileceğini hatırlatan Dr. Joković, “Kulaklarına kesinlikle sarımsak, alkol ya da ılık yağ dökmeyin. Bu tür ‘doğal’ uygulamalar, enfeksiyonu karmaşıklaştırır ve tanı koymayı zorlaştırır” diyor.

Kulak enfeksiyonlarının tedavi edilmemesinin ciddi sonuçları arasında mastoidit, ensefalit, beyin apsesi ve menenjit bulunmaktadır.

Okul öncesi dönemdeki çocukların kulak enfeksiyonlarına daha yatkın olduğunu belirten Dr. Joković, “Anaokuluna giden minikler, anatomik olarak östaki boruları yatay konumda olduğundan sık sık orta kulak iltihabı geçirir. Yaş ilerledikçe bu risk azalır” diyor.

Pnömokok aşısının bakteriyel etkenlere karşı koruyucu olduğunu hatırlatan uzman, düzenli aşı takvimine uyulmasını öneriyor.

Uzman, kulak temizliği konusunda da uyarılarda bulunuyor: “Kulak kanalına asla çubuk sokmayın; bu sadece kulak kirinin dış yüzeyini temizler, içeri doğru itebilir ve enfeksiyona yol açabilir.

Viral enfeksiyon sezonunda ailelerin, kulak enfeksiyonu belirtilerinde erken müdahale etmeleri ve yanlış ‘doğal’ çözümlerden kaçınmaları gerektiğini vurgulayan Dr. Joković, “Kulak enfeksiyonlarında tanı ve tedavi için doğru adres KBB uzmanlarıdır” diyerek sözlerini noktalıyor.

Related Posts

Çatlamış yumurta en tehlikelisi! Rafa asla değdirmeyin, sonu kötü bitiyor

Yumurta, mutfağın vazgeçilmez besinlerinden biridir. Kahvaltıdan akşam yemeğine, tatlılardan tuzlulara kadar sayısız tarifte yerini alır. Ancak bu temel gıda, yanlış saklama yöntemleri nedeniyle sağlık risklerine yol açabilir. İşte çatlamış yumurtalar hakkında bilmeniz gereken detaylar.

Cildiniz ve saçlarınız kuru ve cansız mı? Nedeni bu hastalık olabilir!

“Sürekli yorgun ve bitkin hissediyorum”, “Sabahları yataktan kalkmakta zorlanıyorum”, “Kendimi bir türlü ısıtamıyorum, sürekli üşüyorum”, “Su içsem kilo alıyorum”… Bu ve benzeri şikayetler Hashimoto (Haşimato) hastalığının belirtileri olabilir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Ece Demirbaş, Hashimoto’nun öne çıkan 10 belirtisini sıraladı.

Vazgeçmeyin, doğru tüketin! Tatlıdan sonra kısa bir yürüyüş büyük fark yaratır

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Basit bir diş ağrısının altından MS çıkabilir!

Doç. Dr. Nurettin Diker, yüz ağrısı, çene uyuşması ve konuşma güçlüğü gibi belirtilerin bazen Multipl Skleroz’un (MS) ilk işareti olabileceğini belirtti.

Ağızdan nefes almak sadece boğazı kurutmuyor! Dişleri de çürütüyormuş, iki kat riskli

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.