Uzmanı açıkladı: Kene vakalarında en sık yapılan ölümcül yanlışlar!

Havaların Isınmasıyla Kene ve KKKA Vakaları Arttı

Havaların ısınmasıyla birlikte özellikle İç Anadolu bölgesinde kene sayısı ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları artış gösterdi. Adana’da henüz kene vakası rapor edilmese de uzmanlar vatandaşları uyarıyor.

Çocukların park ve bahçelerde oyun oynarken dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan uzmanlar, ebeveynlerin çocuklarını sürekli kontrol etmeleri gerektiğini belirtiyor. Yaz aylarının gelmesiyle kene sayısının arttığını ve KKKA vakalarının görülmeye başladığını ifade eden uzmanlar, vatandaşları uyarıyor.

“Kene Tutunan Kişiler Uzmana Görülmeli”

Vücuda yapışan kenenin uzman kişiler tarafından mümkünse klinik bir ortamda çıkarılması gerektiğini belirten Dr. Okur, kenenin doğru şekilde çıkarılması durumunda hastalık bulaşma riskinin azaldığını vurguluyor. Yanlış uygulamaların kene taşıdığı virüsün yayılmasına neden olabileceğine dikkat çeken Dr. Okur, kene yapışan kişinin mutlaka bir uzmana görünmesi gerektiğini söylüyor.

“Kenenin Vücuda Tutunması Engellenmeli”

Kene yapışan kişinin sürekli gözetim altında olması gerektiğini belirten Dr. Okur, her keneyi çıkarttıktan sonra cildin kontrol edilmesi gerektiğini ifade ediyor. Çıkartılan kenelerin hangi tür olduğunun hastanede tespit edilebileceğini söyleyen Dr. Okur, kenenin vücuda tutunmasını engellemek için alınabilecek önlemleri açıklıyor.

Related Posts

Uzmanından yaz tatili uyarısı: Adet geciktirici ilaçlar tehlikeli mi?

Kadınların özellikle yaz döneminde tatil planlarına göre adet dönemini ertelemek istediğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Evrim Bostancı Ergen, “Adet geciktirici ilaçlar kısa süreli kullanımda kalıcı bir risk oluşturmasa da, kesinlikle bir alışkanlığa dönüşmemelidir” dedi.

Çatlamış yumurta en tehlikelisi! Rafa asla değdirmeyin, sonu kötü bitiyor

Yumurta, mutfağın vazgeçilmez besinlerinden biridir. Kahvaltıdan akşam yemeğine, tatlılardan tuzlulara kadar sayısız tarifte yerini alır. Ancak bu temel gıda, yanlış saklama yöntemleri nedeniyle sağlık risklerine yol açabilir. İşte çatlamış yumurtalar hakkında bilmeniz gereken detaylar.

Cildiniz ve saçlarınız kuru ve cansız mı? Nedeni bu hastalık olabilir!

“Sürekli yorgun ve bitkin hissediyorum”, “Sabahları yataktan kalkmakta zorlanıyorum”, “Kendimi bir türlü ısıtamıyorum, sürekli üşüyorum”, “Su içsem kilo alıyorum”… Bu ve benzeri şikayetler Hashimoto (Haşimato) hastalığının belirtileri olabilir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Ece Demirbaş, Hashimoto’nun öne çıkan 10 belirtisini sıraladı.

Vazgeçmeyin, doğru tüketin! Tatlıdan sonra kısa bir yürüyüş büyük fark yaratır

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Sırplar bu semptomu hissettikleri anda topluca sarımsağa sarılıyor: Büyük bir hata!

KBB Uzmanı Dr. Galina Joković, soğuk algınlığı gibi viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının kulak enfeksiyonuna yol açabileceğini belirterek, “Viral enfeksiyon burundaki bakteri dengesini bozarak östaki borusu üzerinden kulak iltihabına zemin hazırlar” dedi ve bu durumlarda sarımsak kullanılmamasına dikkat çekti.