Basit bir diş ağrısının altından MS çıkabilir!

MS Hastalığının İlk Belirtileri Diş Ağrısı ve Yüz Uyuşması Olabilir

Türkiye’de yaklaşık 80 bin kişinin mücadele ettiği MS hastalığında, ilk belirtiler genellikle diş ağrısı, yüz uyuşması ya da konuşma bozukluğu şeklinde kendini gösterebiliyor. Doç. Dr. Nurettin Diker, bazı durumlarda MS’in beyinden önce ağız ve çene bölgesinde belirtiler verebileceğini vurgulayarak, “Yüz ağrısı, çene uyuşması, konuşma ve yutma güçlüğü gibi şikayetlerle bize başvuran hastalarda, aslında ilk MS bulgularını gözlemliyoruz. Bu belirtiler genellikle diş ağrısı olarak yanlış yorumlanıp yanlış tedaviler uygulanabiliyor” dedi.

Diker ayrıca, diş hekimlerinin de MS’in erken belirtilerini fark edebileceğini belirtti. MS hastalarında diş eti hastalıklarının ve çürüklerin sağlıklı bireylere göre daha sık görüldüğünü vurgulayan Diker, “Bu durum sadece ağız sağlığını değil, genel sağlığı da tehdit ediyor” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Ayrıca, çürük olmayan ama bıçak saplanır gibi ağrılar yaşayan kişilerde bu durumun sinirsel kökenli olabileceğini belirten Diker, bu tür durumlarda mutlaka MS ihtimalinin araştırılması gerektiğini söyledi. MS tedavisinde kullanılan bazı ilaçların ağız sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini de ekleyerek, “Antidepresanlar, antikonvülzanlar ve kortikosteroidler; ağız kuruluğu, tat kaybı, ağız yanması ve çürük oluşumuna neden olabiliyor. Bu ilaçlar sadece hastalığı değil, ağız sağlığını da etkileyebilir. MS hastalarında yorgunluk özellikle günün ilerleyen saatlerinde artar. Dolayısıyla diş tedavileri sabah saatlerine alınmalı ve kısa süreli olmalıdır” ifadelerini kullandı.

Halk arasında MS hastalığının belirtileriyle ilgili farkındalığın düşük olduğunu vurgulayan Diker, “MS aslında sandığınızdan daha yakın. Eğer diş eti kanamanız varsa, konuşma bozukluğu ya da ağızda uyuşma yaşıyorsanız, bu sadece diş sorunu değil, aynı zamanda sinir sistemi hastalığının bir işareti olabilir. Özellikle gençlerde görülen anlaşılamayan yüz ağrıları ve diş eti problemleri ciddi bir uyarı işareti olabilir” şeklinde uyarılarda bulundu.

Related Posts

Cildiniz ve saçlarınız kuru ve cansız mı? Nedeni bu hastalık olabilir!

“Sürekli yorgun ve bitkin hissediyorum”, “Sabahları yataktan kalkmakta zorlanıyorum”, “Kendimi bir türlü ısıtamıyorum, sürekli üşüyorum”, “Su içsem kilo alıyorum”… Bu ve benzeri şikayetler Hashimoto (Haşimato) hastalığının belirtileri olabilir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Ece Demirbaş, Hashimoto’nun öne çıkan 10 belirtisini sıraladı.

Vazgeçmeyin, doğru tüketin! Tatlıdan sonra kısa bir yürüyüş büyük fark yaratır

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Sırplar bu semptomu hissettikleri anda topluca sarımsağa sarılıyor: Büyük bir hata!

KBB Uzmanı Dr. Galina Joković, soğuk algınlığı gibi viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının kulak enfeksiyonuna yol açabileceğini belirterek, “Viral enfeksiyon burundaki bakteri dengesini bozarak östaki borusu üzerinden kulak iltihabına zemin hazırlar” dedi ve bu durumlarda sarımsak kullanılmamasına dikkat çekti.

Ağızdan nefes almak sadece boğazı kurutmuyor! Dişleri de çürütüyormuş, iki kat riskli

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.

Öksürük sesinden hastalık tanısı koyulabilecek

Hitit Üniversitesi’nde farklı uzmanlık alanlarından akademisyenler, öksürük sesinden 6 hastalığın yanı sıra sağlıklı öksürüğü de teşhis edebilen yapay zeka destekli yazılım geliştirdi.