CHP Malatya’da Çiftçilerle Zirai Don Felaketini Konuştu

CHP Malatya İl Örgütü, Çiftçilerle Zirai Don Felaketini Konuştu

(MALATYA) – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl örgütü yöneticileri, parti il binasında bir grup çiftçi ile bir araya gelerek, 10-14 Nisan dönemi yaşanan zirai don felaketinin boyutları ve çözüm yollarını konuştu. Yaşanan don felaketinin boyutlarının en az üç yıl süreceğini ve tarımsal üretimi olumsuz etkileyeceğinin altını çizen çiftçiler, devletten destek beklediklerini ifade etti.

CHP Malatya il binası toplantı salonunda bir araya gelen kayısı üreticileri, İl Başkanı Barış Yıldız’ın yönettiği toplantıda sorunlarını konuştu. Tarım Komisyonu oluşturacaklarını ve yaşanan sorunu, her boyutu ile inceleyeceklerini ve raporlaştıracaklarını belirten Yıldız, şunları söyledi:

“Yaşanan donun şiddeti tam boyutuyla ölçülmüş değil. Tabii tahminler var. Neredeyse yüzde 100’e yakın. Meyvelerimiz yanlış durumda. Sadece kayısımız değil: Doğanşehir’de elmamız, Hekimhan’da cevizimiz, üzümümüz, diğer meyvelerimizde büyük oranda kaybımız söz konusu. Derdimiz, sizlerden aldığımız verileri, eken, üreten, biçen, kayısının ticaretini yapan, kayısıya dair söz söylemek isteyen, elmaya dair, kiraza dair, cevize dair söz söylemek isteyen üreticiler konuşsun istedik.”

“Malatya, Afet Bölgesine Alınsın”

İçimiz kan ağlıyor diyen kayısı üreticisi şöyle konuştu:

“Kırk yıldır üretiyorum. Şu anda içimiz kan ağlıyor. Yani kendimi tutamayacak şekildeyim. Kayısım, üzümüm, cevizim, her şeyim… Sarımsağım, soğanıma varıncaya kadar yandı. Devletin bana şu anda sadece bir destek vermek istiyor; ben bu destekle ayakta duramam. Biz Malatya’nın afet bölgesine alınmasını istiyoruz. Biz üç yıl daha hiçbir meyve alamayacak durumdayız. Bu kayısımız, arpa, buğday değil ki ektik biçtik bitti. Şu anda bir yılımız geçti, biz kayısıya yine ilacını serpeceğiz. Gübresini, sulamasını, bakımını yapacağız. Çok arkadaşımızın bahçeleri öldü, yandı. Bunlar sökülmesi gerek, budanması gerek. Biz çocuğumuzu doktora, hastaneye götürmedik, ilacımızı almadık. Bahçemize, kayısımıza emek çektik.”

“Banka Borçları Faizsiz Ötelensin”

Devletten bir an önce yaşanan mağduriyetin giderilmesini isteyen çiftçi, şu ifadeleri kullandı:

“Ben de kayısı üreticisiyim. Devletten isteğimiz; çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi için afet kapsamına alınması, çiftçilerimizin banka borçlarının faizsiz ötelenmesi. Çiftçilerin en azından bu bir iki yıl içinde üretimlerine devam ettirebilmeleri, yaşamını sürdürebilmesi için bir destek verilmesini; sigortaların devletçe yasal bir hale getirilmesini istiyoruz. Sigortalar çok önemli. Hem çok pahalı, doluya karşı yapıyor, doluda bir şey vermiyor. Bunun yasal olarak düzeltilmesi için devletimizin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yasal bir çalışma yaparak çiftçilerimize güzel bir yaşam sağlamak için yasal bir düzenleme yapmasını istiyoruz.”

“Malatya’da Her Evde Yas Var”

Malatyalı bir başka çiftçi ise acil yardım beklediklerini ifade ederek, çiftçinin ve üretminin desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Kayısıların yanması sonrası Malatya’nın yasta olduğunu belirten kayısı üreticisi çiftçi de “Bana göre şu anda, Malatya’da yas var. Altın kayısı üreten çiftçilerimizin mazotunu, gübresini, ilacını, sulamasını, işçiliğini, bakımını, tarım makinelerinin yedek parçalarının teminini sağlamak için; 50 dönüm bahçe için yaklaşık 600 bin lira para gerekiyor. Diğer konu: Traktör almış, makine ekipman almış, bankaya borçlanmış. Bankanın ilk tahsili gelecek önümüzdeki günlerde. Dörtte birini, beşte birini dediği zaman; yaklaşık 600 bin lira ona para lazım. Ondan sonra, çiftçimiz yaşamını idame ettirebilmesi için en azından bir asgari ücretle olsa bile yıllık 260 bin lira eve lazım. Okula öğrencisini gönderecek, üniversite öğrencisini okutacak. Bir asgari ücret ona gitse, 260 bin lira da ona lazım. Yani yaklaşık, arkadaşlar, bir çiftçinin bir yıl geçimini sağlayabilmesi, çocuğunu üniversiteye gönderebilmesi için asgari toplamda 1 milyon 700 bin lira para lazım. Bu paranın, öyle desteklerle, dönüm başı yüz lirayla sağlanması mümkün değil.”

Başka bir çiftçi ise kayısının stratejik ürün kategorisine alınmasını isteyerek, “Devletin, Tarım Bakanlığı’nın sahaya bir an önce inmesi lazım” dedi.

“Devletimizin bu yanlış politikaları da bizi son durumda bizi çıkmaza soktu” diyen bir başka çiftçi de kayısının Malatya’nın can suyu olduğunu ifade etti.

Kaynak: ANKA / Yerel

Related Posts

BM Güvenlik Konseyi’nde İsrail toplantısı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İsrail’in dün gece İran’a yaptığı hava saldırısı sonucu acil toplandı. RUSYA KINADI İsrail’in saldırısıyla ilgili ‘sebepsiz’ değerlendirmesinde bulunan Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi …

’19 Mart’ ablukası sürüyor: X paylaşımları nedeniyle bir avukata daha soruşturma açıldı

Giresun Espiye Cumhuriyet Başsavcılığı, 19 Mart sürecindeki sosyal medya paylaşımlarını gerekçe göstererek avukat Sevda Karataş Şahin hakkında soruşturma başlattı. Şahin, savcılık ifadesinde; hukuka aykırı delil kullanıldığını belirterek, ifade ve düşünce özgürlüğünün korunması gerektiğini söyledi.

Son Dakika! İsrail İran’a saldırdı! Tahran’da şiddetli patlamalar

İran devlet televizyonu, verdiği son dakika haberlerinde İsrail saldırılarında Natanz nükleer tesisinin hedef alındığını duyurdu. İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, ülkesinin İran’a karşı önleyici bir askeri operasyon başlattığını ve İsrail …

Yargıtay üyesinden dikkat çeken paylaşım

Yargıtay Üyesi Metin Yandırmaz sosyal medya hesabından dikkat çekici bir paylaşımda bulundu. Yandırmaz paylaşımında Anayasa’nın 38. maddesindeki masumiyet karinesini hatırlattı

Hindistan’da 242 kişiyi taşıyan uçak, kalkıştan 5 dakika sonra düştü | 30 kişinin cesedine ulaşıldı, polis kazada kurtulan olmadığını duyurdu

Hindistan’da 242 kişiyi taşıyan uçak, kalkıştan 5 dakika sonra düştü | 30 kişinin cesedine ulaşıldı, polis kazada kurtulan olmadığını duyurdu

AKP’li isimden Özgür Özel’e övgü dolu sözler

AKP’li Miroğlu, Ferdi Zeyrek’in cenazesinin defnedildiği sırada CHP lideri Özel’in çekilen fotoğrafını paylaşıp övgü dolu sözler sıraladı.