Seyitömer Höyük’te 4 Bin 400 Yıllık Tarihi Mühür Bulundu
Seyitömer Höyük’te 35 yıl önce başlatılan kazılar, Çelikler Holding’in sponsorluğunda Kütahya Müzesi Müdürlüğü tarafından Dr. Arkeolog Sevgi Gürdal başkanlığında devam ediyor.
Milattan önce 3 bin ve 2 bin yıllarını kapsayan Erken Tunç Çağı’na ait buluntuların ortaya çıkarıldığı bu alanda, bu yıl mayıs ayından itibaren 25 uzman personel ve 50 kişilik işçi grubu çalışmalarını sürdürüyor.
Dr. Gürdal, höyükte Orta Tunç Çağı ve Erken Tunç Çağı tabakalarında çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Bu yılın en önemli buluntularından biri, Erken Tunç Çağı II dönemine tarihlenen tabakada bulunan 4 bin 400 yıllık silindir mührü olduğunu ifade eden Gürdal, “Silindir mühürler, Mezopotamya’da 4’üncü binin ortalarında ortaya çıkıyor ve ticari yollarla Anadolu’ya ve dünya geneline yayılıyor” dedi.
Öte yandan, Batı Anadolu’da aynı döneme ait sadece geçen yaz Çanakkale’deki Troya Antik Kenti’nde biri pişmiş topraktan ve diğeri mavi feldispat taşından yapılmış iki silindir mührün bulunduğunu belirtti.
Gürdal, Seyitömer’deki silindir mührün, Troya’dakilerden yaklaşık 600 yıl önce yapıldığını vurgulayarak, “Bu, İç Batı Anadolu’daki en eski silindir mühür olma özelliğini taşıyor” dedi.
Gürdal, silindir mührün baskı yüzeyinde, çift uçta sınırlandırılmış dairesel çizgiler ve arasında kafes motifi şeklinde bezemerinin bulunduğuna dikkat çekti.
Yeşim taşından yapıldığı belirlenen mührün, uluslararası ticaretin ve kültürel etkileşimin izlerini taşıdığını söyleyen Gürdal, buluntunun önemine değindi.
Silindir mühr, mimari bir yapıyı kaldırırken duvarın içinden çıkarıldığı bilgisini de ekledi.
Seyitömer Höyük
Seyitömer Höyük, milattan önce 3000’li yıllara uzanan bir geçmişe sahip olup, il merkezine 26 kilometre uzaklıkta, Çelikler Seyitömer Elektrik Üretim AŞ çalışma alanında bulunmaktadır.
Orijinal yüksekliği 26 metre olan höyük, 1989 yılında Eskişehir Müzesi Müdürlüğü’nce, altındaki linyit rezervlerinin ekonomiye kazandırılması amacıyla kurtarma kazısıyla başlanmıştır.
Höyük, 2019 yılından beri Kütahya Müzesi Müdürlüğü tarafından yürütülen kazılarla gün yüzüne çıkarılmaya devam etmektedir.