TÜİK açıkladı: Seyahat amaçları ve harcamalar değişti!

TÜİK Verilerine Göre Türkiye’deki Seyahatlerin Durumu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2024 yılının 4. çeyreğinde yurtiçinde ikamet eden 9 milyon 528 bin kişi seyahate çıktı. Bir önceki yıla göre %0,4’lük bir azalma yaşanmasına rağmen, toplam geceleme sayısı 76 milyon 576 bin olarak kaydedildi. Ortalama geceleme süresi ise 6,7 gece olarak belirlendi.

Yıllık Seyahat Sayısı ve Harcamaların Artışı

2024 yılı boyunca Türkiye’deki seyahat sayısı, bir önceki yıla göre %8,7 artarak 66 milyon 836 bin olarak gerçekleşti. Seyahate çıkanların geceleme sayısı ise %2,3 artarak 484 milyon 141 bin gecelemeye ulaştı. Toplamda ise 66 milyar 40 milyon 991 bin TL harcama yapıldı ve seyahat başına ortalama harcama 5 bin 759 TL olarak hesaplandı.

Seyahat Harcamalarında Önemli Artış

2024 yılının 4. çeyreğinde yurtiçinde yapılan seyahatlerde toplam harcama bir önceki yıla göre %44,4 artarak 66 milyar 40 milyon 991 bin TL’ye yükseldi. Bu harcamaların %93’ü kişisel harcamalardan oluşurken, %7’si paket tur harcamalarından geldi. Seyahat başına yapılan ortalama harcama ise 5 bin 759 TL olarak kaydedildi.

Seyahat Harcamalarının Dağılımı

2024 yılının 4. çeyreğinde en fazla harcama yapılan kategori %33,8 ile yeme ve içme harcamaları oldu. Ulaştırma harcamaları %27,7 ve konaklama harcamaları ise %12,1 ile sıralandı. Yeme ve içme harcamalarında %61,4, ulaştırma harcamalarında %33,6 ve konaklama harcamalarında ise %50,3’lük bir artış yaşandı.

En çok tercih edilen seyahat amacı %63,1 ile yakınları ziyaret etmek olurken, onu %25,6 ile “gezi, eğlence, tatil” ve %6,5 ile “sağlık” amacı takip etti. Yıllık bazda değerlendirildiğinde ise en çok tercih edilen seyahat amacı %57,2 ile yakınları ziyaret etmek olarak belirlendi.

En Çok Tercih Edilen Konaklama Türleri

2024 yılının 4. çeyreğinde seyahate çıkanlar, en çok “arkadaş veya akraba evinde” konakladı. Bu konaklama türü 53 milyon 250 bin geceleme ile ilk sırada yer alırken, onu sırasıyla 13 milyon 292 bin geceleme ile “kendi evi” ve 5 milyon 218 bin geceleme ile “otel” takip etti. Yıllık bazda en çok tercih edilen konaklama yerleri ise sırasıyla “arkadaş veya akraba evleri”, “kendi evleri” ve “oteller” oldu.

Related Posts

‘Satmayın’ diyenler haklı çıktı

İktidar, tüm uyarılara karşın şeker fabrikalarını satmaktan vazgeçmedi Bugün o özelleştirme fiyatına bu fabrikaların temeli bile atılamıyor.

Türkiye’nin petrol ithalat ve ihracat verileri açıklandı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) Nisan 2025 dönemi için yayımladığı “Petrol Piyasası Sektör Raporu”, Türkiye’nin petrol ve petrol ürünleri ithalatında artış, ihracatında ise azalma olduğunu ortaya koydu. Rapora göre, en çok ham petrol ve …

ATM’lerde yeni dönem: Para çekme limitleri değişiyor

Bankacılık sektöründe, ATM’lerden yapılan nakit çekim işlemlerine yönelik yeni bir dönem başlıyor. Özel bankaların öncülüğünde başlatılan limit artışlarının, yakın zamanda kamu bankalarını da kapsayacak şekilde genişletilmesi öngörülüyor. ATM …

QNB hisse geri alımında mola verdi

Katar Ulusal Bankası (QNB) hisse geri alım programını geçici olarak durdurma kararı aldı. Bankadan yapılan açıklamaya göre, Katar Finans Piyasaları Düzenleme Kurumu’nun (QFMA) ilgili mevzuatına uygun olarak, 25 Haziran 2025 ile 9 Temmuz 2025 …

600 bin işçisi için zam pazarlığında ikinci teklif tarihi belli oldu

Hükümetin 600 bin kamu işçisine zam için masaya oturacağı ikinci teklifin yarın yapılacak toplantıda verileceği açıklandı.

Türkiye’ye çıldırtan “petrol ve gaz” teklifi! “Bizde hepsi var, hangisini isterseniz gelip çıkartın”

Afrika Petrol Örgütü Sekreteri Omar Faruk İbrahim, Türk yatırımcıların Afrika’ya gelip petrol ve gaz çıkarmasını istedi.