TÜİK açıkladı: Seyahat amaçları ve harcamalar değişti!

TÜİK Verilerine Göre Türkiye’deki Seyahatlerin Durumu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2024 yılının 4. çeyreğinde yurtiçinde ikamet eden 9 milyon 528 bin kişi seyahate çıktı. Bir önceki yıla göre %0,4’lük bir azalma yaşanmasına rağmen, toplam geceleme sayısı 76 milyon 576 bin olarak kaydedildi. Ortalama geceleme süresi ise 6,7 gece olarak belirlendi.

Yıllık Seyahat Sayısı ve Harcamaların Artışı

2024 yılı boyunca Türkiye’deki seyahat sayısı, bir önceki yıla göre %8,7 artarak 66 milyon 836 bin olarak gerçekleşti. Seyahate çıkanların geceleme sayısı ise %2,3 artarak 484 milyon 141 bin gecelemeye ulaştı. Toplamda ise 66 milyar 40 milyon 991 bin TL harcama yapıldı ve seyahat başına ortalama harcama 5 bin 759 TL olarak hesaplandı.

Seyahat Harcamalarında Önemli Artış

2024 yılının 4. çeyreğinde yurtiçinde yapılan seyahatlerde toplam harcama bir önceki yıla göre %44,4 artarak 66 milyar 40 milyon 991 bin TL’ye yükseldi. Bu harcamaların %93’ü kişisel harcamalardan oluşurken, %7’si paket tur harcamalarından geldi. Seyahat başına yapılan ortalama harcama ise 5 bin 759 TL olarak kaydedildi.

Seyahat Harcamalarının Dağılımı

2024 yılının 4. çeyreğinde en fazla harcama yapılan kategori %33,8 ile yeme ve içme harcamaları oldu. Ulaştırma harcamaları %27,7 ve konaklama harcamaları ise %12,1 ile sıralandı. Yeme ve içme harcamalarında %61,4, ulaştırma harcamalarında %33,6 ve konaklama harcamalarında ise %50,3’lük bir artış yaşandı.

En çok tercih edilen seyahat amacı %63,1 ile yakınları ziyaret etmek olurken, onu %25,6 ile “gezi, eğlence, tatil” ve %6,5 ile “sağlık” amacı takip etti. Yıllık bazda değerlendirildiğinde ise en çok tercih edilen seyahat amacı %57,2 ile yakınları ziyaret etmek olarak belirlendi.

En Çok Tercih Edilen Konaklama Türleri

2024 yılının 4. çeyreğinde seyahate çıkanlar, en çok “arkadaş veya akraba evinde” konakladı. Bu konaklama türü 53 milyon 250 bin geceleme ile ilk sırada yer alırken, onu sırasıyla 13 milyon 292 bin geceleme ile “kendi evi” ve 5 milyon 218 bin geceleme ile “otel” takip etti. Yıllık bazda en çok tercih edilen konaklama yerleri ise sırasıyla “arkadaş veya akraba evleri”, “kendi evleri” ve “oteller” oldu.

Related Posts

Oruç Reis Gemisi, Türkiye’ye dönüyor

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Somali’de gerçekleştirdiği ilk kıtalar arası görevini tamamlamasının ardından Türkiye’ye dönmek üzere yola çıktı.

TÜİK açıkladı: Ücretli çalışan sayısı yıllık yüzde 2,4 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde toplam ücretli çalışan sayısının nisan ayında yıllık yüzde 2,4, aylık yüzde 0,7 arttığını açıkladı.

Çin’den gelen veriler çelik fiyatlarını ateşledi

Çelik inşaat demiri vadeli kontratları, geçtiğimiz haftaki düşüşün ardından yeniden yükselişe geçti. Pazartesi günü ton başına 3.000 yuan seviyelerine tırmanan fiyatlar, Çin’den gelen ekonomik verilerin yatırımcılarca olumlu değerlendirilmesiyle …

Bakan Göktaş’tan sevindiren haber! Ödemeler hesaplara yatırıldı

Bakan Göktaş, yaptığı yazılı açıklamada, çocuklara yönelik çalışmalara özel önem verdiklerini ve farklı ihtiyaçlarını gözeterek hizmetleri çeşitlendirdiklerini belirtti. SED ile çocukları, ailelerinin yanında ve sosyal çevreleri içinde …

Ankara-Kırıkkale-Çorum-Samsun Hızlı Demiryolu Projesi’nde “Delice-Çorum” etabının temeli atıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Bu hat sadece bir demir yolu değil, Anadolu’nun kardeşlik türküsünün, birliğin, refahın ve bereketin yolu olacaktır. Bu proje Kırıkkale, Çorum, Amasya, Samsun’un potansiyelini zirveye taşıyacak.” dedi.

En düşük emekli maaşı yükselecek mi? Emekliye ek zam yapılacak mı? AK Partili Güler yanıtladı

En düşük emekli maaşında düzenleme olacak mı sorusunu AK Parti Grubu TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler yanıtladı.