Türkiye, Acil Tıp Alanında Küresel Çekim Merkezi Oluyor

Prof. Dr. Başar Cander: Türkiye, Acil Tıp Alanında Küresel Bir Güç Haline Geldi

Antalya’nın Manavgat ilçesi Kızılağaç Mahallesi’ndeki bir otelde düzenlenen kongrelerin açılışında konuşan Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, Türkiye’nin acil tıp alanında sadece bölgesel değil, aynı zamanda küresel ölçekte de etkili bir bilimsel güç haline geldiğini belirtti.

Cander, “21. Ulusal Acil Tıp Kongresi”, “12. Kıtalararası Acil Tıp Kongresi” ve “12. Uluslararası Kritik Bakım ve Acil Tıp Kongresi”ne 40’tan fazla ülkeden 1100 bilim insanının katıldığını aktardı. Singapur’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne, Meksika’dan Güney Afrika’ya, Avrupa’dan Asya’ya birçok ülkeden katılım olduğunu vurgulayan Cander, Türkiye’nin acil tıp alanında küresel ölçekte çekim merkezi haline geldiğini kaydetti.

Acil tıp alanındaki bilgi ve birikimin dünyaya aktarıldığını belirten Cander, “Biz acil tıp bilimini dünyaya ihraç eden bir konumdayız. Çok fazla kitabımız, dünyaya ışık tutacak bir yapımız var. Şimdi de İngilizce kitaplarımızı basıyoruz. Artık dünyada acil tıbbı anlatan, bilimsel olarak yön veren bir ülkeyiz.” şeklinde konuştu.

Kongre kapsamında Akdeniz Acil Tıp Birliği (MEMC) platformunun kurulduğunu belirten Cander, bu yapının bilgi ve tecrübe paylaşımını artırmayı hedeflediğini ifade etti. Ayrıca, Afrika ve Orta Doğu ülkelerini kapsayan bu platformun uluslararası işbirliklerinin de geliştirilmesini sağladığını dile getirdi.

MEMC Başkanı ve Amerikan Beyrut Üniversitesi Acil Tıp Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Amin Antoine Kazzi ise Türkiye’nin son 30 yılda acil tıp alanında önemli gelişimler kaydettiğini vurguladı. Türkiye’nin Akdeniz ve Orta Doğu bölgesinde en fazla acil tıp uzmanına sahip ülkelerden biri olduğunu belirten Kazzi, Türkiye’nin bölgesel ve küresel ölçekte öncü bir ülke haline geldiğini sözlerine ekledi.

Kongrelerin 21 Nisan’da sona ereceği bilgisine de yer verildi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Mustafa Taş – Sağlık

Related Posts

Çatlamış yumurta en tehlikelisi! Rafa asla değdirmeyin, sonu kötü bitiyor

Yumurta, mutfağın vazgeçilmez besinlerinden biridir. Kahvaltıdan akşam yemeğine, tatlılardan tuzlulara kadar sayısız tarifte yerini alır. Ancak bu temel gıda, yanlış saklama yöntemleri nedeniyle sağlık risklerine yol açabilir. İşte çatlamış yumurtalar hakkında bilmeniz gereken detaylar.

Cildiniz ve saçlarınız kuru ve cansız mı? Nedeni bu hastalık olabilir!

“Sürekli yorgun ve bitkin hissediyorum”, “Sabahları yataktan kalkmakta zorlanıyorum”, “Kendimi bir türlü ısıtamıyorum, sürekli üşüyorum”, “Su içsem kilo alıyorum”… Bu ve benzeri şikayetler Hashimoto (Haşimato) hastalığının belirtileri olabilir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Ece Demirbaş, Hashimoto’nun öne çıkan 10 belirtisini sıraladı.

Vazgeçmeyin, doğru tüketin! Tatlıdan sonra kısa bir yürüyüş büyük fark yaratır

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Sırplar bu semptomu hissettikleri anda topluca sarımsağa sarılıyor: Büyük bir hata!

KBB Uzmanı Dr. Galina Joković, soğuk algınlığı gibi viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının kulak enfeksiyonuna yol açabileceğini belirterek, “Viral enfeksiyon burundaki bakteri dengesini bozarak östaki borusu üzerinden kulak iltihabına zemin hazırlar” dedi ve bu durumlarda sarımsak kullanılmamasına dikkat çekti.

Basit bir diş ağrısının altından MS çıkabilir!

Doç. Dr. Nurettin Diker, yüz ağrısı, çene uyuşması ve konuşma güçlüğü gibi belirtilerin bazen Multipl Skleroz’un (MS) ilk işareti olabileceğini belirtti.