Uzman: Çölyak Hastalığının tek tedavisi glütensiz beslenme

Çölyak Hastalığı ve Beslenme Üzerine Uzman Doktordan Öneriler

İç Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Dündar Güngör, glüten entropatisi olarak bilinen çölyak hastalığı hakkında bilgiler verdi. Bağırsakların glütene aşırı hassasiyeti olan bu hastalığın genellikle gaz şişkinliği, ishal, ya da kabızlık gibi şikayetlerle kendini gösterdiğini belirtti.

Glüten Hassasiyeti Kimlerde Görülebilir?

Glüten entropatisinin belirtilerini taşıyanlar, glütenden kaçınmak zorunda olduklarını belirten Op. Dr. Dündar Güngör, “Çölyak hastalığı başlangıcında, bağırsak geçirgenliği sendromu adı verilen bir durum ortaya çıkar. Bu durumda, bağırsaktan geçmemesi gereken zararlı maddelerin ve büyük moleküllerin geçmesi durumu meydana gelir. Bunu takiben, glüten hassasiyeti gelişebilir. Glüten hassasiyeti olan kişilerin her zaman çölyak hastalığına yakalanacakları anlamına gelmez. Bazı hastalar, çölyak hastalığı olmadan önce bile glütene karşı aşırı hassasiyet gösterebilirler. Bu durumda, çölyak hastalığı tedbirlerini alarak ilerleriz. Çölyak hastalarına, glütenden uzak durmalarını öneriyoruz. Tahıllarda genellikle glüten içerir. Örneğin, beyaz ekmek gibi en çok tüketilen ekmeğimizde yoğun miktarda glüten bulunmaktadır. Glütensiz ekmeklerin kabarması zor olabilir ve lezzeti de düşük olabilir. Bu nedenle, glüten çölyak hastalığının temel nedenlerinden biridir” dedi.

”Sağlıklı Olma Yolunda Adımlar Atmak”

Çölyak hastalığının tedavi edilebilir olduğunu ancak tedavi sürecinde hastanın bazı sorumluluklarının bulunduğunu belirten Op. Dr. Dündar Güngör, “Hasta, glüten içeren gıdalardan uzak durmalıdır. Sebzeler ve meyvelerle beslenmelerini öneriyoruz. Ayrıca, yumurta, işlenmemiş et, balık, tavuk gibi besinler tüketebilirler. Mısır ve mısır unu gibi tahıllarda genellikle glüten bulunmaz. Bu tür besinleri tüketen hastaların çoğu zaman çölyak hastalığını tedavi etmiş olur ve bağırsak sağlığına kavuşmaya başlarlar. Ancak daha sonra tekrar glütenli gıdalar tüketildiğinde, hastaların aynı şikayetlerle geri dönebileceğini unutmamak gerekir” dedi.

“Glütenden Uzak Durmak Önemli”

Her zaman glütenden uzak durmanın önemli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Dündar Güngör, “Glütenden uzak durmak her zaman faydalıdır. Glüten özellikle tiroid hastalıklarına yol açabilir. Glütenin protein yapısı, tiroid hücrelerine benzerlik gösterir. Vücut, tiroid hücrelerine karşı glütene karşı hassasiyet geliştirebilir. Bu durumda, vücut, tiroid hücrelerine saldırabilir ve haşimato tiroid gibi hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle, vücudunuzu glütene karşı korumak önemlidir.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Cildiniz ve saçlarınız kuru ve cansız mı? Nedeni bu hastalık olabilir!

“Sürekli yorgun ve bitkin hissediyorum”, “Sabahları yataktan kalkmakta zorlanıyorum”, “Kendimi bir türlü ısıtamıyorum, sürekli üşüyorum”, “Su içsem kilo alıyorum”… Bu ve benzeri şikayetler Hashimoto (Haşimato) hastalığının belirtileri olabilir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Ece Demirbaş, Hashimoto’nun öne çıkan 10 belirtisini sıraladı.

Vazgeçmeyin, doğru tüketin! Tatlıdan sonra kısa bir yürüyüş büyük fark yaratır

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Sırplar bu semptomu hissettikleri anda topluca sarımsağa sarılıyor: Büyük bir hata!

KBB Uzmanı Dr. Galina Joković, soğuk algınlığı gibi viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının kulak enfeksiyonuna yol açabileceğini belirterek, “Viral enfeksiyon burundaki bakteri dengesini bozarak östaki borusu üzerinden kulak iltihabına zemin hazırlar” dedi ve bu durumlarda sarımsak kullanılmamasına dikkat çekti.

Basit bir diş ağrısının altından MS çıkabilir!

Doç. Dr. Nurettin Diker, yüz ağrısı, çene uyuşması ve konuşma güçlüğü gibi belirtilerin bazen Multipl Skleroz’un (MS) ilk işareti olabileceğini belirtti.

Ağızdan nefes almak sadece boğazı kurutmuyor! Dişleri de çürütüyormuş, iki kat riskli

Diş hekimleri, iyi niyetli alışkanlıkların bile zamanla dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebileceğini söylüyor. Çok sert fırçalamaktan dişlerinizi bir araç olarak kullanmaya kadar, bu küçük yanlış adımlar ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği uzmanları farkında olmadan bile yaptığınız ve ağız sağlığınıza zarar verebilecek alışkanlıklar hakkında uyarıyor.